Vrouw drinkt water uit een glas

Het Vastendieet is een leefwijze die is ontwikkeld door Dr. Michael Mosley. Hij maakte in zijn functie van journalist een documentaire over de effecten van periodiek vasten op het menselijk lichaam. Onderzoekers zijn al geruime tijd bezig de effecten van vasten te onderzoeken en in betreffende documentaire volgt hij een aantal van deze onderzoekers.

Tijdens het maken van de documentaire raakte hij zeer geïnteresseerd in de methode van periodiek vasten. Hij besefte dat hij door het bekendmaken van de opzienbarende effecten van vasten aan de hele wereld, wel eens een grote verandering teweeg zou kunnen brengen onder de steeds zwaarder wordende wereldbevolking die te kampen heeft met de welvaartsziekten kanker en hart- en vaatziekten.

Dr. Michael Mosley deed tijdens het maken van zijn documentaire zelf ook mee aan diverse vastenmethodes, zodat hij zelf heeft ervaren hoe het is om periodiek te vasten. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat de 5:2 methode het beste bevalt en daardoor het meest bevredigende effect heeft.

Wat houdt de 5:2 methode in?

De 5:2 methode houdt in dat men 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week vast. Dit vasten betekent niet dat je op die 2 dagen niets mag eten, je beperkt je op deze dagen alleen tot een dieet van 500 of 600 calorieën (500 voor vrouwen, 600 voor mannen). Deze hoeveelheid calorieën kun je het beste verdeeld in twee keer eten, bijvoorbeeld een ontbijt om 7:00 uur ‘s-ochtends en een diner om 19:00 uur ‘s-avonds.

Maar als je dat wilt, kun je er ook voor kiezen om te wachten tot lunchtijd met je eerste maaltijd van de dag, zodat de tijd die tussen de twee maaltijden zit korter is. Je kunt ook volstaan met één maaltijd van totaal 500 of 600 calorieën. Eenvoudig, zoals je dat zelf prettig vindt. Nog prettiger is dat je deze twee dagen niet achter elkaar doet, maar verspreid gedurende de week. De maandag en de donderdag zijn voor de meeste mensen de dagen.

Wat is zo bijzonder aan het Vastendieet?

“Het Vastendieet, weer zo’n modegril”, zul je misschien denken. Maar het Vastendieet is, in tegenstelling tot vele andere diëten, geen crashdieet. Het is een leefwijze die op wetenschappelijke basis is ontwikkeld. In de documentaire van Dr. Michael Mosley wordt zeer duidelijk uitgelegd wat het periodiek vasten doet met je bloedwaarden en je hersenen.

De effecten bij Dr. Michael Mosley zelf waren dan ook erg goed meetbaar: de glucosewaarden, cholesterol en IGF-1 waarden (hoge IGF-1 waarden verhogen de kans op kanker substantieel) waren aanmerkelijk verbeterd. Daarnaast was hij afgenomen in gewicht en had een gezonde BMI bereikt door deze twee dagen per week te vasten. En zo ging het eigenlijk met alle groepen geteste personen en muizen waar ook uitgebreid mee werd getest.

Wil je meer informatie over het dieet zelf? In het boek “Het Vastendieet” door Dr. Michael Mosley & Mimi Spencer vind je uitgebreide informatie over de dieetmethode en over de onderzoeksresultaten.

Bestel hier het boek Het Vastendieet: